2. října 2011 ↴

Povídka – kam s ní?

Napsal jsem povídku a uveřejnil jsem ji přímo jako HTML stránku. Pak mi došlo, že jsem něco podobného už dlouho neudělal. Teď nemyslím psaní povídky (byť to jsem taky dlouho neudělal), ale uveřejnění nějakého textu přímo jako HTML stránku.

Došlo mi, že to možná znamená “návrat ke kořenům”.

Mohl jsem uveřejnit povídku jako blogpost, nebo klidně jako G+ post (maximální velikost G+ postu je něco kolem 100KB…). Mohl jsem si taky založit účet na serverech typu “poeta.cz”. Bylo by to asi rychlejší. Ale chtěl jsem mít co největší kontrolu nad prezentací. Chtěl jsem, aby se povídka i na internetu četla jako kniha, ne jako blogpost. Bez distrakcí. Pro všechny stejně. Bez nutnosti zapínat Safari Reader nebo stránku filtrovat přes Instapaper. Bezproblémově i na telefonu nebo tabletu. Chtěl jsem, aby byl text vysázen v určitém typu písma, s určitou výškou řádků, odsazením apod.

A to mi prostě žádná platforma, kterou znám, nenabídla. Přitom nebylo vůbec těžké tu stránku během hodinky napsat. Zdá se mi, že s postupující standardizací CSS a HTML to je čím dál lehčí. Největší problém jsem měl s “optimalizací” pro mobily, ale to nakonec vyřešily dva řádky:

<meta name="HandheldFriendly" content="true"/>
<meta name="viewport" content="width=device-width, height=device-height, user-scalable=no"/>

Samozřejmě netuším, jestli se k téhle metodě ještě někdy vrátím. Možná je to slepá ulička. Ale jak nad tím teď přemýšlím, říkám si, jestli by web neuvítal publishing platformu pro delší texty, s minimem distrakcí a s maximem kontroly nad typografií. Ne tumblr, ne posterous. To jsou pořád blogy. Něco mnohem “literárnějšího”.

3 komentářů:

Pavel Bier řekl(a)...

Já myslím, že by na to šlo využít například Github Pages s Jekyllem a vhodnou šablonou.

Filip řekl(a)...

Díky Pavle. Nechápu, že jsem do teď Jekyll neznal...

Váhám, jestli pro mě osobně nebude jednodušší psát to rovnou v HTML (teda v Docs) a ten template mít prostě jako .html soubor, kam akorát prostředek vlepím. Má to dost nevýhod, ale jedna výhoda je jasná: když se k tomu vrátím za rok a půl, na jiné mašině, nemusím instalovat ruby a jekyll apod. - okamžitě tomu rozumím.

No, ale to je jedno. Jde o to, jestli by tohle nevyužil i normální, technicky "nezaložený" člověk. Člověk který nemá GitHub účet...

Pavel Bier řekl(a)...

Trochu ještě zpět k té technické stránce. Právěže s Github Pages nic instalovat nemusíš (kromě gitu teda). Oni už interně Jekyll používají, takže na tobě je jen si na novém komplu naklonovat repozitář, napsat do něj novou povídku a pushnout ji zpět na github. Ten ti pak na patřičné adrese zpřístupní celý web (viz seznam - https://github.com/mojombo/jekyll/wiki/Sites ). Kde a v čem to budeš psát je už samozřejmě na tobě. Je to takové využití githubu jako web hostingu. Výhody to samozřejmě má, například v tom že ti můžou třeba korektoři "forkovat" úpravy či tví spolupracovníci rovnou nové povídky. Navíc samozřejmě se všemi klasickými výhodami verzovacího systému.
Zásadní nevýhoda je ale také jasná a to zbytečná technická složitost pro netechnické lidi, jak si správně nadhodil.

Osobně si myslím, že prostor pro určitou self-publishing platformu tu je. Hodně asi záleží na tom, jací zákazníci či uživatelé by měli být cílovkou dané platformy a zda by nenabízela i další služby (něco ve stylu lulu.com) a jak by se to celé pojalo.

Jako to u správného startupu má být, tak by se mělo začít průzkumem takového trhu :)

Okomentovat