28. února 2011 ↴

Konec internetu

Dnes stále ještě slýcháváme: “Zajdu si na internet,” nebo “Kouknu se na to na internetu.” Ne, že by si snad někdo myslel, že internet je místo. Internet prostě jen není všude. Průměrný Čech má na internet připojený pouze počítač. A když chce na internet, musí k tomu počítači fyzicky dojít.

Co se stane, až bude mít většina lidí (řekněme v Evropě) přístup k internetu odkudkoliv? Už nebudeme “chodit k internetu”, protože internet bude v našich mobilech, v autech, v našich hodinkách, fotoaparátech, diktafonech, částech oděvu. Připojenost na internet nebude specifikum, ale samozřejmost. 

Přestaneme vnímat, že něco “je na internetu”, protože skoro o ničem se nebude dát říct, že není.

Slovo “internet” vyjde z užívání, stejně jako se to stalo v posledních ~10 letech slovu “digitální”. V devadesátých letech byly digitální hodinky, digitální počítače, digitální obrazovky. Dnes je samozřejmě digitální skoro všechno. Vlastnost “digitální” je natolik rozšířená, že mizí ze slovníku. Kdy jste naposledy slyšeli výraz “digitální hodinky”? A nejde jen o slovník laiků: podívejte se, jak se za posledních pár let obrátila křivka používání slova “digital” v anglické literatuře.

Další zajímavý efekt všudypřítomné (a proto neviditelné) vlastnosti “digitální”, je nově nabytá důležitost slova “analogový”. Analog je dnes něco navíc. Lidé si kupují analogové desky, protože mají rádi “ten analogový zvuk, který vám [digitální] empétrojky nikdy nenabídnou”.

Co to všechno znamená pro internet? Že se mu bude dařit skvěle, přestože – nebo právě proto, že – o něm lidé budou stále méně mluvit a uvažovat. Že se dostane do míst, kde bychom ho nikdy nečekali (viz: Kindle není nic jiného než digitální kniha). Že přestane být vyjímečný a privilegovaný.

Co to znamená pro nás, dělníky internetu? Pokud si můžeme dovolit myslet dostatečně daleko dopředu:

  • Nemá cenu vůbec uvažovat nad offline situacemi. 
  • Nemá cenu uvažovat nad “internetovou” versus “ne-internetovou” cílovkou.
  • Můžeme předpokládat, že internet bude ve všem. Dává tedy smysl například stavět produkt určený pro online fotoaparáty.
  • Slovy “online”, “internet” a “web” už nikoho neohromíme.
  • Naopak vzroste na významu slovo “offline”. Možná je na čase koupit chatu někde daleko v horách a začít ji propagovat jako “offline lázně”. 

Ale Filipe, vždyť já jsem na internetu skoro pořád už teď!

Já taky. Ale stále ještě ne úplně pořád. Např.: moje videokamera je offline. Ale samozřejmě i tak si sahám na budoucnost – už dlouho jsem neřekl, že si zajdu na internet. Jenže já a ty, milý čtenáři, nejsme ani zdaleka průměrný Evropan. Aneb, jak říká William Gibson: “The future is already here – it is just not very evenly distributed.”

4 komentářů:

PS řekl(a)...

Off-topic: Nepřestalo se říkat "digitální hodinky" proto, že to prostě byla "jen" móda 80.-90.let, která však odezněla? Nosí snad dnes ještě někdo "digitálky"? Když se podívám na nabídku hodinky.cz, tak v drtivé většině vidím všude jen ručičky... :)

Unknown řekl(a)...

@PS: Třeba moje hodinky už se "netváří" jako digitální, mají ručičky, ale uvnitř digitální jsou. To je přesně ono.

Martin Hassman řekl(a)...

Přemýšlím, kdy jsem naposled ještě viděl nedigitální budík. Už dlouho ne 8-)

Tomáš Vejvoda řekl(a)...

myslim, že to Filip s těma hodinkama myslí tak, že mluví o QUARTZ hodinkách, který sou v podstatě digitální a je jedno jestli mají displej nebo ručičky

Okomentovat