19. října 2018

Udržujte Brno divné

Jedno z mých oblíbených měst v Americe je Portland. Není největší, nejvyšší, nejlidnatější ani nejkrásnější. Je to město, co se nebere moc vážně, a kde se dobře žije. Lidé tam moc nedají na drahá auta nebo oblečení — většina portlanďanů vypadá, že by mohli v mžiku zamířit do lesa. (Kterých mají v okolí požehnaně.)


To město mi připomíná ČR, a ještě konkrétněji, Brno.

V Portlandu mají jedno heslo, a to je "Keep Portland Weird" (česky "Udržujte Portland divný"). Najdete to na stěnách domů, na nálepkách, na laptopech, na autech.


Ten slogan se mi líbí hned z několika důvodů:

• Dává lidem vědět, že vybočovat z normálu je v pořádku. Dokonce je to místy žádoucí.
• Je to přímá anti-teze komunistické normalizace.
• Připomíná mi českou kulturu, se svými Švejky, Cimrmany, Samorosty, atd.
• Připomíná mi Brno, se svým "orlojem", ŽítBrnem, HaDivadlem, Spolkem, Dessertem, Barem který neexistuje, atd.

Už když jsem ten slogan viděl prvně, před více než dvěma lety, napadlo mě, jak by se skvěle hodil i na Brno. Před pár dny jsem si na to vzpomněl a došlo mi, že když to nevykopnu já, tak nikdo.

Takže tady je první várka padesáti nálepek "Udržujte Brno divné", kterou jsem nechal vytisknout a vezu si je do ČR. Rozdám stylem kdo dřív přijde, ten dřív bere. Ozvěte se mi, kdo by měl zájem, rád předám někde v centru.


Jedná se o celkem velké tisky typu "bumper sticker" - původně určené pro nalepení na zadek auta, ale vlezou se i na notebook.

P.S.: Portland není jediné město, které si osvojilo slogan "Keep X Weird". První byl podle všeho Austin v Texasu. Ale Portland je podle všeho nejdivnější. Více viz Wikipedii.

P.P.S.: Podklad pro nálepku je ke stažení ve formátu EPS a ve formátu .sketch.

1 komentář:

  1. Cau Filipe! Ja bych chtela! Mam ted kavarnu na Jarosce, treba by si tam lidi nejake pobrali ��

    OdpovědětVymazat