28. ledna 2011 ↴

Life in a Day (2011)

Musím se k něčemu přiznat: když jsem poprvé slyšel o tom, že Ridley Scott vezme videa natočená v jeden den uživateli YouTube a pokusí se je sestříhat do celovečerního filmu, říkal jsem si: “Narazíš, panáčku.”

Měl jsem k tomu dobrý důvod. Asi rok před tím jsem dopsal svoji diplomovou práci na téma uživatelských videí na YouTube. Kvůli ní jsem shlédl dohromady asi třicet hodin naprosto náhodných videí. Typické video vypadalo nějak takhle. Našly se i perly, to ano, ale paměť rok po té si vybavila jen to nejhorší. Říkal jsem si: chudák Ridley, do čeho se to uvázal? Z toho nemůže vzejít nic lepšího, než hodinu dlouhá eskapáda držkopádů.

Strašně jsem se mýlil.

Dnes jsem měl možnost celý film vidět v rámci googlí předpremiéry. Asi po pěti minutách jsem pochopil, že tohle vážně nebude “Top 150 nejvtipnějších videí”. Film má spád, je vtipný, barvitý, ale přitom se nebojí opravdu vážných témat. Koukal jsem s bradou dole, co všechno na sebe uživatelé prozradili, a jak originálně to mnozí z nich podali.

Film má dvě polohy.

  • Jedna je atmosférická: navozuje většinou téma následující části. Tady vynikne hudba a zajímavá kinematografie, rychlý střih, apod.
  • Druhá poloha je poskládaná z minidokumentů, často postavených proti sobě. Ridley Scott cíleně vybral zpovědi, které ukazují nějaký konflikt, slabinu nebo ironii. Nečekejte cool záběry skejťáků. Připravte se na opravdu hutné příběhy.

Co je na Life in a Day nové je ta autenticita. Člověk si už tak nějak zvykl na drsně neuhlazené dokumenty, ale tohle je úplně jiná káva. Ti lidi se točili sami a aktivně svůj příspěvek přihlásili. Člověk se necítí jako voyeur. A dostává trochu víru v normální lidi.

Další věc, co mě dostala: kolik se toho v náhodně vybraný den, 24. července 2010, stalo. Přinejmenším jednu událost zachycenou v Life in a Day jsem si pamatoval ze zpráv. A asi by mě nemělo překvapovat, že se za jeden den stihly svatby, zlomená srdce, prozření, úmrtí, krádeže… V jedné části filmu si dokonce Scott mohl dovolit být mírně psychedelický.

Obsah je tedy super. Co forma? Toho jsem se taky trochu bál, protože uživatelé-amatéři svůj filmový styl většinou neřeší. Jenže ouha, někteří řeší. A Ridley Scott měl možnost vybírat z 80.000 videí. Film je tak plný překvapivě dobré kinematografie.

Suma sumárum: Life in a Day se mi hrozně moc líbil. Není to nejlepší film všech dob, ale jestli máte rádi mírně festivalové filmy, můžu vřele doporučit.

Life in a Day si můžete právě v těchto chvílích streamovat z YouTube [UPDATE: pozdě]. Pak bude ke shlédnutí na festivalu Sundance. A pak nevím, ale určitě tak či onak dorazí i do ČR.

PS: Do filmu se dostalo i jedno české a jedno (autorsky) slovenské video. Prozradím jen kódová označení, až uvidíte, pochopíte. České: žirafa. Slovenský filmař: cyklista z Koreje.

4 komentářů:

Roman Nepšinský řekl(a)...

A kde bude ke stažení? Protože ten stream byl zasekaný, sledovat se to nedalo (já a pár známých na IRC stejné problémy, dlouho refresh, a pak většinou nejel zvuk, nebo dokonce ani obraz)

Filip řekl(a)...

@Mem: To nevím, ale zjistím. Dokážu si představit, že to budou chtít do festivalového promítání nechat "pod pokličkou" (kromě toho dnešního live streamingu).

Matin Palkovič řekl(a)...

Ja som mal podobné problémy, vystriedal som Firefox, IE, Chrome dev, nakoniec plynule pohodlne to šľapalo len v Chrome Canary.

Unknown řekl(a)...

Ke mě se dostala tato zpráva: "Zajímavé je, že tato preméra Life in a Day je jediná šance pro diváky vidět tento film během následujících šesti měsíců. Další uvedení bude až 24. července 2011, což bude přesně rok ode dne, ze kterého videa v Life in a Day pocházejí."

Okomentovat